top of page

Black Awards moeten zwarte mensen inspireren om ook hoge positie te bereiken

Original Trouw article can be found here.


Hij is vereerd met zijn nominatie voor een Black Achievement Award, zegt neuro-informaticus Sennay Ghebreab, hoofddocent aan de universiteit van Amsterdam. ‘Maar het gaat niet om mij.’1 november 2021, 01:00


Ghebreab is één van de vijftien genomineerden voor de awards, die maandagavond voor de derde keer worden uitgereikt. “Het belang zit voor mij vooral er in dat ik andere zwarte mensen kan inspireren ook een hoge positie te bereiken in de wetenschap of het onderwijs. Onder studenten zie je al veel diversiteit, maar op hoge posities kan en moet het beter.”


Ghebreab is genomineerd in de categorie Wetenschap en Onderwijs. Hij doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Algoritmen, veelal ontworpen door mensen met weinig pigment, hebben vaak discriminerende en uitsluitende effecten. Zo zijn er zelf-rijdende auto’s die een zwarte passant minder goed opmerken, met alle gevaren van dien. Ghebreab probeert de algoritmen eerlijker en inclusiever te maken.


Inspanningen zijn erg versnipperd

Qua diversiteit en inclusiviteit is er al een hoop in beweging, zegt Ghebreab, maar de inspanningen zijn nog erg versnipperd. “Je ziet een stapsgewijze aanpak op thema’s als gender, sociale klasse en etniciteit. Het zou veel effectiever zijn om deze grote vraagstukken integraal aan te pakken.”


De awards zijn in 2016 in het leven geroepen om talent in de zwarte gemeenschap zichtbaarder te maken. Het initiatief slaat aan, merkt theatermaker John Leerdam, artistiek leider van de Black Achievement Month. “De genomineerden en de winnaars staan volop in de belangstelling. We krijgen steeds meer kandidaten aangedragen.”


De awards worden uitgereikt in vijf categorieën. Behalve Ghebreab en Manuela Goncalves Tavares [zie het interview links van dit artikel] maken onder anderen kans hardloopster Siffan Hassan (in de categorie Sport) filmregisseur Emmanuel Adjei (categorie Kunst) en Marie Ricardo (Mens en Maatschappij). Adjei is een van de makers van de musicalfilm Black is King van popster Beyoncé. En Ricardo is de eerste zwarte, non-binaire COC-directeur.

Er is ook een oeuvreprijs, de ‘lifetime achievement award’. Die wordt uitgereikt aan actrice Gerda Havertong.

Comments


Recent Posts
bottom of page