De Kennis van Nu: Gezichtsherkenning
Watch full episode here
Op Schiphol lopen we bij de paspoortcontrole door scannende poortjes in plaats van langs mensen. En op Facebook identificeert de computer uit zichzelf gezichten. Zijn computers inmiddels net zo goed in het herkennen van gezichten als mensen?
Gezichtsherkenning, een mysterieus proces Al jaren proberen onderzoekers te achterhalen hoe het brein gezichten herkent. Maar tot op dag van vandaag blijft het een mysterieus proces. Door onderzoek met mensen die heel goed of juist heel slecht gezichten herkennen, hoopt men meer te weten te komen. Prof. dr. Beatrice de Gelder, verbonden aan de universiteiten van Harvard en Maastricht, doet al jaren onderzoek naar gezichtsblindheid. Mensen die hiervan last hebben herkennen zelfs hun eigen gezicht niet in de spiegel.
‘Computers kunnen nooit mensen vervangen’ Detective Chief Inspector Mick Neville stelde het team van de Londense Super Recognisers samen en liet een onderzoeker vaststellen dat ze inderdaad exceptioneel goed zijn in het herkennen van gezichten. Neville is van mening dat computers nooit mensen kunnen vervangen als het gaat om deze speciale vaardigheid.
Een inhaalslag voor computers
Dr. Sennay Ghebreab, onderzoeker aan de afdeling Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam, is het daar niet mee eens. Hij stelt dat computers jarenlang de verkeerde zoekopdracht kregen. De methode die hij nu toepast is die van ‘self learning’. Hierbij wordt de computer gevoed door een grote hoeveelheid plaatjes en gaat zelf turven hoe vaak eigenschappen voorkomen en in welke context. Op deze manier ontstaat een soort visueel alfabet dat de computer gebruikt bij de identificatie van een afbeelding.
Ghebreab en zijn collega’s toonden onlangs voor het eerst aan dat de manier waarop de computer plaatjes verwerkt na ‘self learning’ lijkt op de manier waarop het menselijk brein plaatjes verwerkt.
Niice blog